вторник, 18 септември 2012 г.

"Мексиканският рибар"

Една от любимите ми приказки на Аджан Брам от книгата, която ви споменах в предишния пост, е "Мексиканският рибар". Накратко ще я преразкажа,защото е дългичка за преписване :)

Един мексикански рибар си ловял рано сутрин риба със своята малка лодка и след като уловил достатъчно количество, се прибрал на пристанището. Там бил един американец,който бил завършил икономика в университета и като видял рибаря, му казал:- Защо не стоиш до по-късно в морето да хванеш повече риба?
Рибарят му отговорил,че тази риба, която е уловил, му е достатъчна да нахрани семейството си, да продаде малко, после да се прибере вкъщи, да си поиграе с децата, да изкара една сиеста, а вечерта- в бара да посвирят на китара с приятели!

Тогава бизнесменът му предложил бизнес план- да лови повече риба, след няколко месеца да си купи още една лодка и екипаж и да лови повече. След това още лодки.... докато не направи голяма компания. После ще пусне печелившата компания на пазара за акции, после ще си изкупи сам акциите и ще стане милиардер. 
Рибарят го попитал какво ще прави с толкова много пари, а американецът му казал:- Ами тогава...може да се оттеглиш- да си купиш къща в някое малко селце, да си вземеш малка лодка и да излизаш сутрин за риба, после да се прибираш и да си играеш с децата, а вечерта- да пиеш текила в бара и да свириш на китара с приятели.

А мексиканецът заключил:- Ами аз и сега това правя!

ПОУКАТА: Няма смисъл да искаш много, при положение,че пак ще се върнеш в началната точка:)) И ще правиш това, което те кефи и ти е достатъчно :)
Книгата е прекрасна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар